Skip to content

A lakásfotózás titkai és a 3D séták előnyei

Amikor valaki lakást szeretne venni, számtalan oldalon böngészhet, legtöbbjükön le is szűkíthetjük a keresést az általunk megálmodott paraméterekre. Így elvileg csak azok a lakások kerülnek elénk, amelyek nekünk megfelelnek: innentől lesz nagy jelentősége a fotóknak, és különösen a reklámképnek. A 3 dimenziós séta pedig lehetővé teszi, hogy belebújjunk a fényképekbe és körbe menjünk az egész ingatlanban helyiségről helyiségre haladva, mindegyikben megnézve a minket érdeklő részleteket.

Akármennyire is tagadjuk, képeket nézegetni kényelmesebb, magától értetődőbb, mint szöveget olvasni, tehát az első benyomást mindig a reklámkép adja a leendő vevőnek. Érdemes világos, kicsiben is jól kivehető képet választani kezdőképnek, de a többi fotóról se feledkezzünk meg.

A humoros oldalak újra meg újra előveszik a vicces, de sokszor inkább siralmasra sikerült hirdetéseket, mind ismerjük, amikor nagyi a sarokban kötöget, vagy a macska épp az ebéd maradékát dézsmálja a képeken. Ha nem szeretnénk nevetség tárgyává válni, akkor érdemes megfogadni pár tanácsot.

Ne legyen senki a képen, se családtag, se kisállat, és főleg a saját tükörképünk ne!

Talán evidensnek tűnik, de sokaknak sajnos nem az: rakjunk rendet! Pakoljuk el a száradó ruhákat, az edényeket, ágyazzunk be, hajtsuk le a wc fedelét, tegyük el a levetett cipőket, kabátokat, hogy tágasnak, kényelmesnek tűnjön a lakás.

Személytelenítsünk! Ez alatt azt értem, hogy pakoljunk el minden személyes tárgyat, fotót, és helyettesítsük semleges tárgyakkal, mondjuk dísznövényekkel. Fontos, hogy ne toljuk az érdeklődő arcába minden képen, hogy ez valakinek az otthona, mert egy semleges lakásról bárki könnyebben elképzeli, hogy akár az ő otthona is lehetne.

És akkor néhány szó arról, ami már szorosabban kapcsolódik a fotózási technikákhoz. Figyeljük, ismerjük meg a lakásunkat, és akkor fotózzunk, amelyik napszakban a legszebb formájában látjuk. Amikor a legvilágosabb, amikor a legszebben járja át a fény, amikor a legotthonosabbnak mutatja magát. Azt remélem, mondanom sem kell, hogy húzzuk fel a redőnyt!

Amikor fotózunk, koncentráljunk a lakás azon részeire, amelyek ottmaradnak. Ha például van egy klassz bőrkanapénk, amit eszünk ágában sincs otthagyni az új lakónak, ne tegyünk fel olyan képet, amin csak az látszik, bármennyire is meg szeretnénk mutatni. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem látszódhatnak olyan bútorok, amiket magunkkal viszünk, de a lényeg az összkép, a minél szélesebb látószög, hogy az érdeklődő egészében lássa a lakást, bele tudja képzelni magát. Ebben jó segítség lehet egy alaprajz is, bár ez már nem a fotózás hatásköre, érdemes megemlíteni.

Most már sok mindent tudunk, nézzünk meg két példát. Fontos a képek kompozíciója: az látszódjon a képen minél teljesebben, amit meg akarunk mutatni.

A két képen ugyanaz a fürdőszoba látszik, de mégsem. A baloldali harmadát a függöny teszi ki és kimarad sok fontos, vonzó részlet, ami a jobboldali képen látható.

Említettem a széles látószöget, amit megfelelő objektívekkel tudunk elérni. De ezzel is óvatosan kell bánni. Ha túlzásba visszük, akkor a helyiség méretei túlságosan torzulnak, ahogy a baloldali képen látjuk. A megfelelő használata a jobb oldali képen látható, ahol a helyiség arányai megmaradnak, mégis többet tudunk bemutatni, mint normál látószögű objektívvel.

A 3D (360 fokos panorámaképekből készült) virtuális séta segítségével tényleg körbe lehet nézni a lakásban, és biztosan nem rabolja majd az eladók idejét olyan érdeklődő, aki azért jön el, mert a képek alapján fogalma sincs arról, milyen lakást árulnak.

A virtuális séta végig vezeti az érdeklődőt az összes helyiségen, mindenhol körbe fordul, így az érdeklődő mindent alaposan megvizsgálhat, és sok kérdésére választ kaphat anélkül, hogy az eladó akár egy percet is áldozna rá. A virtuális séta végig járása után biztosan csak komoly érdeklődők telefonálnak majd az eladóknak.

Nézzük meg egy példán, hogy is működik. Az alábbi fotón látható egy ingatlan reklámfotója.

3D sétánk során sokkal több szögből tudjuk megtekinteni a fenti helyiséget.

Vagy akár megnézhetjük a helyiséget olyan szemszögből, amiket fényképeken nem láthatunk.

A teljes virtuális sétát ide kattintva tudja megtekinteni.

A virtuális séta bármilyen ingatlan esetében használható, ide kattintva egy lényegében bútorozatlan lakás bemutatását nézheti meg.

Szerződjön értékfüggetlen fix sikerdíjas ingatlanértékesítői szolgáltatásunkra, és a profi fotókat valamint a 3D virtuális sétát most ajándékba adjuk! Tudjon meg többet >>